Verwondering en opwinding op internet. “CNN” zou zogenaamd een moslim vredesdemonstratie in Londen gearrangeerd hebben!

Vlak achter een politieafzetting, dirigeren collega’s van CNN en een fotoreporter zeven moslim vrouwen met kinderen en vier mannen in de beste positie voor de camera. Blijkbaar moet, vanwege de terroristische aanslag bij de London Bridge, alles perfect in scene worden gezet. Op internet zorgt deze “gearrangeerde vredesdemonstratie” voor heftige reacties uit alle hoeken.

clip_image002
Screenshot: YouTube

Feitencheck!

De reporter is Becky Anderson. Becky Anderson, die al in Abu Dhabi voor CNN werkte en die als reporter wordt ingezet, als het om zulke onderwerpen gaat.

Hoe wordt eigenlijk nieuws geproduceerd?

Het is absoluut niet ongewoon, dat de reporter en de producenten protesterende mensen of ook heel normale voetgangers achter zich draperen, als ze over bepaalde onderwerpen berichten. De site “Mediaite” werd op aanvraag meegedeeld, dat die protesterende mensen zich al in de buurt van de locatie, waar gedraaid werd, bevonden. De politie gaf die personen dan toestemming om door de afzetting heen te gaan en zich achter de camera te positioneren.

blockquote class=“twitter-tweet“ data-lang=“de“>

CNN have just been caught in a leaked video with reporter @BeckyCNN FAKING a muslim protest against #LondonBridge. pic.twitter.com/XLdtNq6Rmr

— Caolan Robertson (@CaolanRob) 4. Juni 2017

CNN zelf geeft als volgt commentaar:

„Dit verhaal is onzin. De groep demonstranten bij de politieafzetting kreeg toestemming van de agenten om hun protestborden achter Becky Anderson te voor de camera te laten zien.”

Al met al is het geen geproduceerd “fake news”, omdat in buurt van de locatie echt een demonstratie plaatsvond en die door deze opname figuurlijk getoond werd. Vooral begrijpelijk, want een compleet team kan slecht midden in een demonstratie gaan staan, zonder dat het eventueel problemen met mensen geeft, die eventueel niet gefilmd willen worden. Om maar niet te spreken van gewelddadigheden tegen het team. Niet iedereen mag de media!

Rob Broomby, producer van de ARD-studio in Londen, trof de groep van moslim demonstranten te plaatse en twitterde de volgende foto.

De groep was bijna de hele dag aanwezig – meerdere uren lang.” Met hun protestborden en bloemen in de hand, zouden de vrouwen en mannen gewacht hebben en met aanwezige journalisten gesproken hebben. Uiteindelijk zouden ze door beveiligingsmensen door de afzetting zijn gelaten, om bloemen te kunnen leggen bij de opgestelde gedenkplaats. Tegelijkertijd is ook CNN live gegaan en Becky Anderson heeft gereageerd op wat zich achter haar afspeelde, aldus Broomy. “Dat was voor mijn gevoel een normale journalistische handeling”

Bron

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:

📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.

Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!

* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)